04.11.2015

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym

Uwielbiam makaron. Mogłabym go jeść codziennie. W połączeniu z kurczakiem, w towarzystwie sosu śmietanowo-pomidorowego dość dawno go nie robiłam. I tak, jak sobie o nim przypomniałam kilka tygodni temu, tak regularnie od tego czasu na obiad go jemy.


Do jego przygotowania potrzebujemy:
- makaron (my używamy pełnoziarnisty albo razowy)
- małe opakowanie filetów z kurczaka
- cebula
- śmietanka 18% do zup i sosów
- przecier pomidorowy
- pieprz, sól, majeranek, papryka, czosnek (ten zamiast suszonego można dać przeciśnięty przez praskę), sos sojowy (opcjonalnie, ja nim przyprawiam prawie każde mięso)


Smażymy cebulę z majerankiem i tu mamy dwie opcje: albo na złoto i zdejmujemy z patelni, albo lekko szklimy i dorzucamy do niej od razu drobno pokrojonego kurczaka. Jeżeli zdjęliśmy ją z patelni, to po usmażeniu kurczaka dodajemy ją z powrotem. Kurczak oczywiście przyprawiony solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, sosem sojowym. Kiedy już się wszystko ładnie usmaży, wlewamy śmietankę.



Jej ilość zależna jest od tego, jak dużo sosu chcecie. My z reguły takie opakowanie kurczaka, jedną śmietankę i jeden przecier mamy na dwa obiady.
Śmietanka dolana, mieszamy chwilę żeby zaczęła gęstnieć. I dodajemy przecier pomidorowy.


Całość powinna lekko zgęstnieć, aczkolwiek jakoś bardzo gęstego sosu to się z tego nie spodziewajcie :)


Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz